HEDEF


Başarmanın birinci adımı hedef koyma ve bu hedef yolunda emin adımlarla yürümektir. Engelleri aşabilmenin, hedefe ulaşmanın birinci şartı öncelik listemizde birinci sıraya hedefimizi koyabilmektir.

Nasıl hedef koymalıyım?

“Ağaca çıkmak istiyorsan yıldızları hedefle” çok sevdiğim bir sözdür. Ulaşmak istediğin yerin çok daha yukarısını hedefle ki ulaşmak istediğin yere varasın. Yoksa ben şu dala tutunsam yeter, nasıl olsa devamı gelir gibi bir mantıkla yola çıkarsan ağacın tepesindeki elma sadece ağzını sulandırır, rüyalarını süsler. Ama meyve tabağında o elmayı göremezsin. Bu örnekten yola çıkarak hayatımızın birçok noktasına genelleme yapabiliriz.

Dönem başında bir öğrenci kendisine takdir almayı hedef olarak belirlemez ise bırak takdiri, teşekkür bile onun için zorlaşır. Çünkü hedefini küçük tutanın çalışma temposu da düşük olur. “Hayalleri sıradan olanın hayatı da sıradan olur” sıradan bir hayatın da pişmanlıkları her zaman fazladır.

Sezon başı futbolcular demeç verirken spiker sorar: “bu sene kupada hedefiniz nedir?”  futbolcu: “bu sene çok iyi motive olduk kupada gidebileceğimiz yere kadar gitmek istiyoruz”  ne büyük motivasyon… ne büyük arzu… ne büyük hedef… oysa geçen sene de gidebildiği yere kadar gitmek istiyordu ve kupa da gruplardan çıkamadı. Ama olsun gidebildiği yere kadar gitti, dolayısıyla hedefini tutturdu…

Madem futboldan girdik devam edelim.  Sene 2000… Avrupa kupalarında önüne geleni deviren takımın hocasına hedefi sorulduğunda “herkes bize finale çıkmayı hedef gösteriyor, bense finale çıkmayı değil UEFA kupasını almayı hedefliyorum, madem finale kadar geldik neden kupayı da almayalım” sonuç: penaltılar sonucu Arsenal’i deviren Galatasaray Türkiye futbol tarihinde bir ilke imza atarak kupayı kazanıyor. İŞTE HEDEF, İŞTE SONUÇ…
Hedefler belirlemek ve bunlara ulaşmak için gerekenleri yapmak; kişiye çalışkanlık, başarı ve mutluluk getirir. Tembellik, can sıkıntısı ve başarısızlık; yapacak bir şeyinizin olmamasının değil, uğrunda mücadele edecek bir hedefinizin olmamasının sonucudur. Ali Fuat Başgil


Kendimizi tanır,  isteklerimizi, arzularımızı iyi analiz edersek, “ben kimim, bu hayat koşusunda nereye varmak istiyorum?” sorusunun cevabını kendi kendimize verebiliyorsak birinci adımı tamamlamışızdır. Bundan sonrası bizi hedefimize götürecek kısa, orta ve uzun vadeli planı yapmaya kalıyor.


Hayatını uzun vadede mutlu, mesut şekilde geçirmek isteyen insanın,  orta vadeli planlarında bir meslek sahibi olmak ve kendisine uygun bir eş bulmak vardır. Orta vadeli planlarını gerçekleştirebilmek için de kısa vadede de sosyal açıdan kendini geliştirip eğitimini tamamlamak olmalıdır. Siz bu örneği tersten okuyabilir ya da kendi örneklerinizi çoğaltabilirsiniz.

Sadece hayatımızı ilgilendiren önemli meselelerde değil hayatın normal akışında da istediğimiz şeyleri bir hedef olarak algılar ve bunları gerçekleştirmek için basit de olsa planlar yaparsak hedefimize ulaşırız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder