9 Adımda Verimli Ders Çalışma

"Hocam çok çalışıyorum ama sınava gelince yapamıyorum"
"Sınavdan 100 bekliyorum ama zayıf geliyor"
Bu ve buna benzer bir sürü cümle öğrencilerin sınav dönemi değişmez  serzenişleridir. Bazen karşısındakini kandırmak için kurar bu cümleleri -aslında kendini kandırdığını bilmeden-. Bazen de gerçekten inanarak söyler bunları. Peki işin aslı nedir. sorunun kaynağı ne ola ki onu kurutup düzlüğe çıkalım.
Sorunun kaynağı ders çalışırken farkında olmadan sergilediğimiz davranışlardır. yanlış ders çalışma taktiklerinden dolayı bu duruma düşeriz.


Peki bu duruma düşmemek için neler yapmalıyız:

1- İşe dersi derste anlayarak başlamalıyız. Bunun için ilk yapmamız gereken şey öğretmeni iyi dinlemektir. (Hocam aklımızda binbir hayal, dünya üstümüze geliyor, biz nasıl kendimizi derse verelim. Zar zor dikkatimi toplasam yanımdaki hayta bırakmıyor ders dinlemeye) diyenler için de işin anahtarı ders anlatan hocanın yüzüne kilitlenirsek hem dikkatimiz dağılmaz hem de hocanın yaptığı vurgulamaları kaçırmayacağımız için, önemli yerleri belirleyebiliriz.

2- Derste notlar almalıyız. klasik tabirle defter tutmaya özen göstermeliyiz. fotokopi kolaycılığı istenilen sonucu vermeyecektir. Çünkü insan kendi cümleleriyle not tuttuğu şeyleri daha kolay anlar. Eve gidip dersin başına oturduğumuzda neyi, nasıl yazdığımızı hatırlarsak konular aklımıza daha iyi yerleşir.



3- Derste anlamadığımız noktaları mutlaka hocaya sorarak öğrenmeliyiz. Sınıftakilerden utanarak ya da hocadan korkarak "aman ben nasıl olsa sonra başkasından öğrenirim" demeyin. Çünkü sıcağı sıcağına sorunu halletmez iseniz hem daha zor öğrenirsiniz, hem de sonradan size anlatacak birisini bulamayabilirsiniz.

4 - Eve gittiğinizde ders çalışma saatleriniz sabit ve belirli olsun. bir gün 19.00 da bir gün 17.00 de ders çalışmak devamlılık ve verim açısından olumsuz sonuçlar verir. Ev ahalisinin geliş gidişleri, akşam yemeği, varsa eve gelen misafirler vs.. gibi durumlar ortalama gözönüne alınarak sabit bir ders zamanı belirlemeli ve olağanüstü durumlar dışında bu saatlere riayet etmeliyiz. Bu saatler içinde cep tel kapatılmalı, TV, PC gibi şeylerle meşgul olunmamalıdır.

5- Mümkünse kendi odamız olmalı ve odamız düzenli olmalı. Dağınık bir mekanda motivasyon sağlamak ve dikkati toparlamak çok zordur. Odanızda yatağınız varsa toplu olmalı, poster, biblo vs.. tarzı dikkat çekici nesneler olmamalı, vazgeçemiyorsanız da ders çalışırken yöneldiğiniz tarafta olmamalı.

6- Mutlaka masada ders çalışın. yatarak uzanarak ders çalışmak fayda sağlamaz.


7- Bir ders çalışma programınız olsun ve kesinlikle masanızın üzerinde program harici derslerin kitapları bulunmasın. Hangi derse çalışacaksanız onun materyalleri olsun. Başkasına yer yok!

8- Dersleri günlük tekrar eder ve hafta sonunda bir genel tekrar yaparsanız, yazılı zamanlarında aşırı çalışmanıza gerek kalmaz. Hem de  daha fazla verim alırsınız.

9- Herkesin anlama kapasitesi farklıdır. aynı konuyu arkadaşın 1 saatte anlarken sen 2 saatte anlayabilirsin. O zaman anlayana kadar konuya eğilmelisin.


Özetlemek gerekirse bu prensipler etrafında çalışan gayretli (dikkat edin zeki demedim) bir öğrenci istediği hedefe ulaşmakta zorlanmayacaktır. Tabii başarı için gayret, azim ve gerçekçi bir hedef gerekir, bunu birde kitap okuma alışkanlığıyla birleştirebilirsek yapamayacağınız şey yoktur!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder