YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS)



Üniversite hayali kuran öğrenciler her sene bir dizi sınavdan geçiyor. Yorucu ve kimine göre sıkıcı geçen 12 seneden sonra, bir de üst düzey eğitim almak için tekrar sınavlara girme fikri sıkıcı olsa da sınavlar hayatın gerçekleri. Çok geriye gitmeden, ÖYS-ÖSS, ÖSS derken 2010’dan beri nurtopu gibi bir YGS-LYS’miz oldu. Yani Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ve Lisans Yerleştirme Sınavı…
Peki afilli isimleriyle öğrencilerin önünde duran bu sınavların içeriği nedir. Öğrencilerin hangi bilgilerini kapsamaktadır, huyu suyu nedir. Hangi durumda nasıl tepki verir.
Ben bu yazımda Yükseköğretime Geçiş  Sınavı hakkında bilgi vermek istiyorum. Malum önce
YGS; her sene Mart sonu, nadiren Nisan başında yapılan sınavdır. 2014 YILI İÇİN 23 MART YGS’nin tarihi. Başvuru ise 2-15 Ocak 2014 tarihleri arasında yapılacak.
 Bu sınavda alınan neticeye göre 2 yıllık önlisans bölümlerine, açıköğretim fakültelerine gidebilir; ya da “yok ben kutuma gitmek istiyorum”  diyorsanız da LYS’ye girme hakkı kazanabileceğiniz bir baraj puanı elde edebilirsiniz.
Bunların şartı nedir derseniz.
140 puan barajını aşan öğrenciler açık öğretim fakülteleri ya da meslek yüksekokulu  ön lisans bölümlerini tercih etme hakkı kazanıyor. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümlere başvuru hakkı kazanmak için de 140 puanı aşmak yeterli olacaktır.
Her hangi bir YGS puanından 180 barajını aşanlar ise LYS’ye girme hakkı elde ediyor. Yani herkesin LYS’ye girme hakkı yok. YGS’ye girip 180 puan barajını aşabilen öğrenciler LYS’ye girebilecekler. Ayrıca YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarına da başvurabileceklerdir.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın içeriği nedir peki? ÖSYM’nin yayınladığı başvuru klavuzunda gösterilmiş olan soru dağılımları aşağıdaki gibidir.

YGS’de 160 soru için adaylara 160 dakika verilir. Sınavda başarılı olabilmek için zaman yönetimini iyi ayarlamak hayati önem taşımaktadır. Unutmamalı ki zamanı yetiştirmek 1 senelik emeği heba etmemekle eş değerdir.
YGS soruları daha çok müfredatın 9. Sınıf kısmını ilgilendiren, okuduğunu anlama ve yorumlama ile ilgili soruları içerir. Burada bilmenin yanında bilgiyi yorumlama kabiliyeti ön plana çıkıyor.


Tabii dikkat edilmesi gereken konu; YGS de sadece 9. Sınıf konularından değil üst ve altsınıf konularından da soru gelebilmekte, yorumun yanında bilgi soruları da çıkabilmektedir.. Öğrenciler bu konularda uyanık olmalı ve çıkan sorular karşısında şaşırmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder